Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Toerisme / Tourism: Internet

World of Leisure

Internet

Ook op Internet zijn er veel bronnen te vinden. Let wel op de betrouwbaarheid. Door gebruik te maken van Google Books of Google Scholar, zoek je gericht naar betrouwbare informatie.

Google scholar

Met Google Scholar zoek je naar ‘wetenschappelijke’ informatie. De resultaten zien er dan ook anders uit dan in Google. Vaak kun je doorlinken naar de full tekst, maar niet alle informatie is full tekst beschikbaar. Als artikelen gevonden worden die full tekst in de databases van Stenden staan, dan wordt dat (binnen Stenden) achter het resultaat aangegeven met fulltext@stenden

In de meeste gevallen zal het dan om Engelstalige artikelen gaan.

 

 

Onder elk resultaat in Google Scholar zie je een van de volgende linkjes:   

Cited by - verwijst naar publicaties/artikelen die het er bovenstaande artikel hebben gebruikt als bron

Related articles - laat publicaties/artikelen zien die vergelijkbaar zijn met het onderwerp van het er bovenstaande artikel

Cite - voorziet in een literatuurverwijzing naar het artikel in verschillende referentiestijlen, waaronder APA stijl.

Google geavanceerd

Gebruik Google geavanceerd om specifieker te kunnen zoeken.

Bijvoorbeeld naar publicaties in PDF en in een bepaalde taal.

In Google geavanceerd kun je de Booleaanse operatoren gebruiken AND (al deze woorden), OR (een of meer van deze woorden) en NOT (geen van deze woorden). Ook is er een optie om exact te kunnen zoeken. Met deze optie worden de woorden tussen aanhalingstekens gezet en precies zoals ze daartussen staan gezocht. Dit is makkelijk bij het zoeken op samengestelde woorden.

Daarnaast krijg je nog opties om te beperken op taal, land, update en domein (.org, .edu etc.) en documenttype (.doc, .pdf etc.).

Google books

Use Google Books to search for and within books.  Like in the example you can find books about Media Psychology that also contains a chapter about Media content analysis.  In the Content page you can find what other information is addressed that you might not expect by looking at the title alone. Certainly handbooks contain contributions of experts and researchers in the field and are generally compendiums of information in a particular field.

 

Not all pages will be provides because of the copyright. In some cases a link Find it in a library is provided on the left hand side.Use it to see if the book is available in a Library near tot you (like NHL Stenden library) where you can borrow the book Link through to the library to see whether it is available.

Google Books

Met Google Books kun je in boeken zoeken.  Zo kun je zoeken op "tourism impact" (er zijn weinig boeken in het Nederlands hierover in Google Books) om  boeken te vinden waarin de impact op het toerisme besproken wordt. Soms krijg je boeken die in het geheel over het onderwerp gaan, soms krijg je een pagina waarin het onderwerp genoemd wordt.

 Een kijkje in de inhoudsopgave van een boek laat zien wat er nog meer besproken wordt wat ook interessant voor jou kan zijn:

 

 

Niet alle pagina’s worden weergegeven in verband met het auteursrecht. In dat geval kun je met het linkje “zoeken in een bibliotheek” (links in het scherm) gebruiken om te zien of het boek beschikbaar is in NHL Stenden bibliotheek .. Vul je locatie in en Google books laat daaronder zien welke bibliotheken bij jou in de buurt het boek hebben. Je kunt vervolgens doorlinken naar de bibliotheek om te zien waar het in de bibliotheek staat en of het al dan niet uitgeleend is.

PDF's

Veel  publlicaties op internet zijn als een pdf of word document te raadplegen.

Een snelle manier om hier naar te zoeken is het toevoegen van "filetype:pdf" aan je zoekwoorden:

undefined

Een prima manier om bijvoorbeeld rapporten te vinden over de travel market

Betrouwbaarheid

Op Internet is veel informatie te vinden. Niet alle informatie op Interent is betrouwbaar Immers, iedereen kan informatie op Internet plaatsen. Om vast te stellen of informatie betrouwbaar is kun je op een aantal zaken letten: 

Wie is de auteur?

Wie heeft de informatie geschreven? Is deze persoon een expert? Zoek naar de achtergrond van de auteur en of hij/zij vaker iets gepubliceerd heeft.

Met welk doel wordt de informatie gepubliceerd?

Wat is het doel van het de tekst? Is het om te informeren en geeft het de informatie objectief weer? Of is de informatie opinierend bedoeld en bevat het meningen of vooroordelen: Of is het bedoeld om voor de commercie en gaat het om het verkopen van een dienst of product?  Wat is het doel van de website van de persoon of organisatie er achter? Zijn er contactgegevens of kun je alleen jouw gegevens achterlaten om contact op te nemen?

Wordt er verwezen naar bronnen?

Is het duidelijk waarop de informatie is gebaseerd? Hoe betrouwbaar zijn die bronnen? Hoe recent is de informatie? 

Op internet zijn vele checklists in omloop waarmee je de betrouwbaarheid van informatie op websites kunt checken.

Voorbeelden: de Webdetective  http://www.webdetective.nl/index.php/checklist

en Hogeschool van Amsterdam: https://stip.hva.nl/selecteren/betrouwbaarheid.html