Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Creative business: PPD: Boeken

Boeken vinden

Boeken en e-Books,

In de displays hieronder zie je een aantal voorbeelden van boeken, e-books en rapporten op het gebied van Persoonlijke en professionele vaardigheden (PPD)  die je kunt vinden in NHL Stenden bibliotheek. De volgende onderwerpen zijn opgenomen: Creativiteit, Reflecteren, Nieuwsgierigheid, Probleemoplossing, Empathie, Logic en Argumenteren, Ondernemerschap, Leiderschap, Samenwerking, Ethiek, Communicatie, Interculturele communicatie en Cultuurverschillen.

De e-books zijn beschikbaar in de databank Ebsco E-books en kunnen online gelezen worden. Vaak is het mogelijk een aantal pagina's te downloaden of te printen. Door op in het display op het kaftje van een ebook of rapport te klikken wordt je doorgelinkt naar de online publicatie. Is de publicatie niet online, dan kun je deze lenen in de bibliotheek. Sommige ebooks zijn ook te leen in hard copy.

Boeken vinden:

Gebruik de Catalogus NHL Stenden Bibliotheek om deze boeken te vinden in de bibliotheek. Wil je weten hoe je andere boeken en interessante publicaties kunt vinden? Maak dan gebruik van de Informatievaardigheden libguide: Informatievaardigheden: ik zoek een boek en Informatievaardigheden: zoektermen definiëren

Creativiteit

Creativiteit Hoe ? Zo ! / Byttebier

Dit boek geeft de lezer een rondleiding in zijn eigen denken en helpt hem de eigen creativiteit te ontdekken. Ook wordt aandacht besteed aan het creatief proces en de creativiteit met de groep om te eindigen met creativiteitsmanagement. Het boek bestaat uit blauwe, rode en gele ruimtes die elk op een eigen wijze het creatief leerproces weergeven, respectievelijk qua inzicht, gevoel en inspiratie. Met oefeningen en checklist.

Creativiteit krijg je niet voor niets: De psychologie van creativiteit in werk en wetenschap / De Dreu

Psychologische processen van creativiteit onderzocht. In dl 1. creativiteit van het individu: wat is creativiteit en wie bepaalt dat, creativiteit vereist kennis en vaardigheden, onderzoek naar neuropsychologische processen, creatieve personen en persoonlijkheidstrekken. 2. creativiteit in en door groepen (teams en organisaties): de rol van omgevingsfactoren bij creatieve productie, de leiderschapsstijl, belemmeringen van creativiteit, structuur of chaos en factoren van synergistische groepsactiviteit. 3. interventies voor creativiteit op school en werk.

Creatief denken: Slimme technieken om problemen op te lossen / De Bono

Ons denken is al eeuwenlang hetzelfde en gebaseerd op het Griekse denken van Aristoteles, Plato en Socrates. Op zich een uitstekend systeem, zoals de schrijver talloze malen herhaalt, maar ontoereikend. Het beperkt de mogelijkheden van vooruitgang. De schrijver is al tientallen jaren bezig met aanvulling met creatief (op ideeën gericht) denken met de laterale denkmethoden, perceptueel, verkennend en actiegericht denken. Hij laat zien daarmee veel sneller met elkaar verder te komen en zelfs veel financiële voordelen te verwerven.

Omdenken: Kijk - denk - creeer / Gunster

Omdenken gaat om het aanpassen van het denken in beperkingen naar denken in mogelijkheden. Dus niet langer beren op de weg zien, maar het tegenovergestelde. Het boekje Ja-maar ... Omdenken, laat je in een notendop zien wat omdenken betekent en hoe je dat precies doet. Om in te bladeren, te grazen, ideeën op te doen, op het verkeerde been gezet te worden en vooral om je eigen creatieve vermogens te prikkelen

The secret of the highly creative thinker: How to make connections others don't / Nielsen

People who are good at having ideas are good at seeing connections. Could teaching people to see connections be a way to help them be more creative? Over the years, there's a need for a book on creativity that complements the teaching of the creative process and tools and gives you a practical approach to how to enhance your innate ability to think creatively.

Creative thinker's exercise book: Exercise book / Nielsen

Practical hands-on workbook, the perfect outlet to get your hands dirty and dive into exercises that strengthen one's ability to see and make connections. This book is for those seeking to enhance their creativity. It can be used to: - Develop one's creative capacity - Train underlying mechanisms in creative thinking - Enrich educational  purpose  - Increase idea production. This exercise book is a spin-off to The Secret of the Highly Creative Thinker.

Omdenken; Het kaartspel / Gunster

Een leuk kaartspel met provocerende vragen, waarmee je elk probleem tot een mogelijkheid omdenkt. Voor thuis, op het werk of met je oma. Doel van het spel is een probleem 'om te denken' in een mogelijkheid. De spelers doen dit door het stellen van de vragen die op de kaarten staan. doen Het probleem wordt dus niet opgelost, maar het wordt gebruikt om er een nieuwe mogelijkheid van te maken.

Kritisch denken, probleemoplossing, nieuwsgierigheid, onderzoekende houding

Op de achterkant van een servet: Problemen oplossen en ideeën verkopen met plaatjes / Roam

'Geen betere manier om te bewijzen dat we iets goed begrijpen dan er een eenvoudig plaatje van te tekenen. En geen effectievere manier om een lastig vraagstuk op te lossen dan een pen te pakken en de onderdelen van het probleem te tekenen' schrijft Dan Roam. Hij laat zien dat een simpele tekening op een bescheiden servetje effectiever kan zijn dan de meest gelikte PowerPoint-presentatie en hoe je ieder probleem kunt verduidelijken of elk idee kunt verkopen met behulp van een simpele reeks tools.

Het uitgevouwen servet / Roam

In dit boek beschrijft Roam in detail hoe je Op de achterkant van een servet in praktijk brengt. Bomvol illustraties en oefeningen, leidt Het uitgevouwen servet je stap-voor-stap door het proces van: 1. Leren kijken, 2. Problemen zien, 3. Jezelf nieuwe oplossingen voorstellen, 4. Andere mensen aan boord krijgen.
 

Rake vragen: beweging brengen in situaties die vastzitten / Bakker

Stop met hard werken om problemen op te lossen. Vooral die problemen die steeds in een andere vorm terugkomen. Zoek naar de reden waarom het probleem in kwestie een goede oplossing is. Vind wat er vast zit. Door het stellen van rake vragen komt er beweging in situaties die vastzitten. In werk en privé. Bij jezelf of anderen. Stap voor stap leer je in dit boek hoe je dat doet. Je krijgt kant-en-klare rake vragen en leert ook hoe je zelf je eigen rake vragen kunt formuleren.

Rake vragen (kaartspel) / Bakker

50 Kaarten met Rake Vragen. De vragen openen nieuwe perspectieven en brengen je op andere lagen. Iedere vraag heeft zo de potentie je wereld te veranderen. Met methodes en tips over hoe je de kaarten kunt gebruiken. De kaarten worden ondersteund door extra informatie op www.rakevragen.com

Problemen oplossen met creatieve technieken / Walraven

Problemen heeft iedereen, elke dag. Kleine of grote, technische of sociale en eenvoudige of ingewikkelde problemen. In dit boek wordt een handleiding gegeven voor het oplossen van problemen; een handleiding die in bijna alle situaties gebruikt kan worden. Op het werk, op school, thuis of op reis.

Het probleem met problemen / Fioole

De auteur richt zich op het belang van de juiste diagnose van een probleem. Hij start daarbij met het ontkennen en vluchten voor problemen. Voorts zijn er z.g. ‘breinbrekers’, problemen waarvoor geen oplossingen bestaan. Daarna volgt het probleem van het team dat gefrustreerd wordt door een negatief denkend teamlid. De schrijver benadert het probleem ‘ANDERS’, waarbij elke letter van dit woord (in dit kader) voor een aanpak staat: ‘Attitude, Nieuwsgierigheid, Doemdenken, Evaluatie, Realisatie en Succes.

Nieuwsgierig? / Kashdan

Nieuwsgierigheid versterkt je relaties, verbetert je gezondheid, verhoogt je creativiteit en productiviteit. Todd Kashdan laat door middel van wetenschap, voorbeelden en oefeningen zien hoe je nieuwsgierigheid in je leven brengt. De informatie is goed leesbaar en bevat een breed scala aan theoretische achtergronden. De manier waarop de tekst geschreven is en de grote hoeveelheid opdrachten maken het boek geschikt voor een groot publiek.

Kritisch denken (luisterboek) / Braekman

Hoorcollege over het ontwikkelen van heldere ideeën en argumenten, Helder en kritisch denken, is lastiger dan het lijkt. Mensen zijn geneigd om patronen te herkennen die niet bestaan en toevallige gebeurtenissen als betekenisvol te zien. We vertrouwen meer op anekdotische verhalen dan op wetenschappelijk onderzoek. Johan Braeckman behandelt in zijn college de psychologische factoren die het kritisch denken bemoeilijken. Hij verduidelijkt hoe we helderder kunnen leren denken en ons kunnen behoeden voor foute vormen van redeneren.
 

Logisch en kritisch denken: Onderzoeken - argumenteren - concluderen / Burgers

In dertien korte en uitermate heldere hoofdstukken komen allerlei aspecten en problemen van onderzoeken, argumenteren en concluderen aan de orde. Elk hoofdstuk bevat voorbeelden en oefeningen, waarvan de uitwerking inclusief extra materiaal op de bijbehorende website is te vinden. Het boek is bedoeld voor studenten hbo en wo, maar ook zeer geschikt voor een veel breder publiek

Argumenteren / Heerink & Rijnboutt

De auteurs behandelen hoe een argumentatie voorbereid en uitgevoerd kan worden. Ook geven ze achtergrondinformatie die nodig is bij het bepalen van doel en strategie bij het argumenteren. Ze behandelen drogredenen en andere trucs en hoe je de argumentatie van anderen kunt analyseren. In het laatste hoofdstuk beschrijven ze hoe je kunt argumenteren in verschillende situaties, varierend van verkoopgesprekken tot argumentatie in een academische omgeving. Het boek bevat veel opdrachten en toetsvragen.

Ons feilbaar denken / Kahneman

Waarom beoordelen we dezelfde situatie anders voor en na de lunch? Waarom denken we dat knappe mensen competenter zijn dan anderen? Daniel Kahneman toont in 'Ons feilbare denken' aan dat we veel irrationeler zijn dan we denken. Hij legt uit dat we twee denksystemen hebben: een snelle, intuïtieve manier en een langzame, weloverwogen manier. Beide zijn uitermate praktisch, maar het gaat vaak fout omdat we - zonder dat we het doorhebben - de verkeerde manier van denken gebruiken. In deze moderne klassieker legt Daniel Kahneman uit waarom we zo vaak verkeerde inschattingen maken en geeft tips om deze valkuilen te vermijden en betere beslissingen te nemen.

De kunst van het heldere denken / Dobelli

Dobelli  onze 52 geniepigste denkfouten onder de loep en geeft advies hoe ze te vermijden. Het gaat niet alleen om fouten die ontstaan door oeroude driften, maar ook om die veroorzaakt worden door ons grote vermogen onszelf voor de gek te houden en ons door illusies en dromen te laten leiden. Dobelli's verteltrant en voorbeelden zijn uiterst leerrijk, verrijkend, lucide en vaak humoristisch, tot op het hilarische af, wat overigens niets afdoet aan de ernst van al die denkfouten.

Argumenteren / Baars, Van der Geert & De Schepper

Dit boek biedt een inleiding in de argumentatieleer voor studenten in het hoger onderwijs. Het gaat over het opbouwen van een betoog met aandacht niet alleen voor destructuur van de argumentatie, maar ook voor zaken als de presentatie, het te bereiken doel en het te verwachten publiek. Elk hoofdstuk is ruimschoots voorzien van schema's, tabellen en oefeningen met antwoorden. D

Een onderzoekende houding : werken aan professionele ontwikkeling

Het boek Een onderzoekende houding geeft handvatten voor het aanleren van een onderzoekende houding. Hiervoor is veel oefening en doorzettingsvermogen nodig. Dit boek ondersteunt studenten hierin, door de toegankelijke schrijfstijl en praktijkgerichte oefeningen. De belangrijkste kenmerken van de onderzoekende houding komen aan de orde, waaronder opmerkzaam, nieuwsgierig, bedachtzaam en kritisch zijn. Naast de oefeningen is een zelfscan beschikbaar voor het volgen van de eigen ontwikkeling en het bepalen van doelen.

Samenwerken

Handboek groepsdynamica: Een inleiding op theorie en praktijk / Remmerswaal

Dit boek behandelt hoofdthema's uit de groepsdynamica, omschreven als het tussengebied tussen psychologie en sociologie. Aan bod komen onder andere grondslagen van de groepsdynamica, niveaus (dat wil zeggen 'lagen') in groepen, communicatie, groepsprocessen, leiderschap en het functioneren van teams.

Inleiding groepsdynamica / Alblas

Aan de hand van herkenbare praktijkvoorbeelden wordt de theorie van groepsdynamica helder beschreven. Onderwerpen die aan bod komen, zijn onder andere: – functies van groepen – communicatie – samenwerken – besluitvorming – conflicten Ieder hoofdstuk bevat afsluitende opdrachten waarmee inzicht verworven kan worden in het eigen gedrag in groepen. Ook het samenwerken en overleggen in teamverband wordt met deze opdrachten verbeterd.

Vaardigheden voor het samenwerken in teams

Dit boek richt zich op de cruciale sociale vaardigheden die nodig zijn om medewerkers goed en professioneel te laten samenwerken en teamprestaties neer te zetten, zonder individuele doelen uit het oog te verliezen. Vaardigheden voor het samenwerken in teams is een toegankelijk geschreven boek dat kernvaardigheden als samenwerken, besluitvorming, conflicthantering, voorzitten, onderhandelen, presenteren, leidinggeven en omgaan met diversiteit koppelt aan het werken in teams. Vanuit diverse sectoren vindt de gebruiker voorbeelden, oefeningen en trainingen.

Interculturele competenties

Interculturele competenties / Janssen

Een boek over cultuur, cultuurverschillen en interculturele competenties. De auteur behandelt het begrip cultuur en hoe cultuur verweven is met het dagelijks leven. Vervolgens gaat hij in op wetenschappelijk onderzoek en op de culturele modellen voor interculturele communicatie van twee deskundigen: Hofstede en Lewis. Het laatste deel van het boek gaat over 'de culturele dialoog' als middel om verschillen en conflicten om te buigen tot positieve ervaringen en nieuwe samenwerkingsvormen die tot succes in organisaties kunnen leiden.

Effectief samenwerken in interculturele teams / Blom & Prud'homme

 Effectief samenwerken in interculturele teams begint met uitleg van het begrip ‘cultuur'. Daarna worden de vier belangrijkste theorieën over culturele verschillen besproken en kritisch tegen het licht gehouden. Vervolgens beschrijven de auteurs een model dat deze theorieën integreert. De laatste hoofdstukken zijn praktisch van aard en bespreken de verschillende aspecten van intercultureel teamwork en het positief benutten van culturele verschillen. De tekst komt tot leven door de reflectievragen en de vele voorbeelden uit het internationale bedrijfsleven.

Culturele waarden en communicatie in internationaal perspectief. / Gerritsen & Claes

In Culturele waarden en communicatie wordt een overzicht gegeven van actuele theorieën over cultuurverschillen en de verschillen in verbale en non-verbale communicatie die daaruit voortvloeien. Uitgangspunt van het boek is een vergelijking tussen Nederland en Vlaanderen, die wel dezelfde taal maar niet dezelfde cultuur hebben. De verschillen tussen beide culturen worden vervolgens vergeleken met andere Europese culturen en de culturen van het Midden-Oosten, Azië en Afrika. Ook intercultureel management komt aan bod, waarbij cultuurverschillen in een zakelijke context besproken worden. De talrijke voorbeelden en oefeningen maken je bewust van je eigen cultuur en van de problematiek van interculturele communicatie

Diversiteitscompetentie: Niet culturen, maar mensen ontmoeten elkaar / Hoffman & Verdooren

Het uitgangspunt van dit boek is dan ook interpersoonlijke communicatie in plaats van interculturele communicatie: de ontmoeting tussen mensen en niet die tussen culturen. Van daaruit brengen de auteurs in kaart wat diversiteitscompetentie inhoudt: welke processen, uitdagingen en vaardigheden van belang zijn in een 'superdiverse' wereld. Het TOPOI-model biedt vervolgens een inclusieve, communicatieve benadering om eventuele misverstanden op te sporen en te verhelpen.

Interculturele sensitiviteit: Van ontkenning tot wederzijdse integratie / Nunez

Cultureel diverse groepen varen goed als de verschillen worden benadrukt en erkend als waardevolle toevoegingen voor groei en ontwikkeling. Dit boek zorgt er voor dat universiteiten en studenten graag meer willen leren van andere culturen. Maar ook zelf bewust worden van hun eigen uniekheid. Deze nieuwe editie gebruikt de culturele modellen van Hall, Kluckhohn en Hofstede samen met de moderne en dynamische aanpak van Trompenaars: de 7 culturele dimensies.

Leiderschap

Leiderschap in ontwikkeling: Inleiding in visies, thoerieen en modellen / Goossens

Dit boek biedt inzicht in verschillende eigentijdse leiderschapsvisies, instrumenten om het eigen leiderschap in kaart te brengen en oefeningen voor het ontwikkelen van leiderschapstalent. Thema's als moreel leiderschap en persoonlijk leiderschap worden uitvoerig belicht. Studenten gaan nadenken over leiderschap en ontwikkelen een eigen visie aan de hand van concrete voorbeelden uit films en uit de actualiteit. Voorkennis van of ervaring met leiding geven is niet nodig.

Verantwoordelijk leiderschap: Duurzaam omgaanmet organisaties en jezelf / Kessels, Van Bodegom & Poell

Dertien korte beschouwingen over leidinggeven, duurzaamheid, crisis en voorspoed, inspirerende ondernemers en young professionals die iets anders willen. Verantwoordelijk leiderschap is geen handleiding voor carrieremanagers op weg naar de top. Het is eerder een zelfonderzoek naar waarden die uitnodigen en verbinden. Het is heel goed mogelijk om in het omgaan met organisaties verschil te maken, er uit te springen en ongewone dingen voor elkaar te krijgen zonder gebruik te maken van status, macht en spelletjes. Juist de aandacht voor respect, duurzaamheid en verantwoordelijkheid zet aan tot slimheid en vernieuwing.

Perspectieven op leiderschap / Boonstra, Kor & Stoker

ideaaltypische perspectieven op leiderschap, waarbij aan elk type leider een kenmerk wordt toegekend: de resultaatgerichte, de ondernemende, de visionaire, de betekenisvolle, de tegendraadse, de bestuurlijke, de horizontale netwerk- en de androgyne leider. Boonstra zet in de inleiding de kaders neer waarbinnen leiderschap zich beweegt, waarbij hijzelf de betekenisvolle essenties in kaart brengt. In alle bijdragen zijn de meest actuele inzichten en praktijkvoorbeelden verwerkt, waarbij tevens tips en tops worden gegeven om zelf als leider effectief te zijn. De bundel biedt een spiegel voor zicht op het eigen leiderschap, gericht op de versterking en verdieping ervan.

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap / Covey

Het boek handelt eigenlijk over gedrag en gedragsverandering (effectiviteit, efficiëntie, tijdmanagement, delegeren, betrouwbaarheid etc.) en daarnaast over leiderschap. Het leiden (een visie uitdragen) wordt daarbij duidelijk onderscheiden van het managen (het beheersen van een proces). Het uitvoeren van de na elk hoofdstuk gegeven praktische aanbevelingen garandeert niet een effectief leiderschap of efficiënt management, maar een bewuster ervaren van het eigen gedrag en dat van anderen.

Basisboek managementvaardigheden : van zelfkennis naar leiderschap

Basisboek managementvaardigheden introduceert de belangrijkste managementtheorieën en biedt werkvormen om managementvaardigheden te trainen. Het bespreekt essentiële vaardigheden voor leidinggevenden, zoals het motiveren van medewerkers en het omgaan met conflicten. Ook laat deze uitgave het belang zien van zelfkennis van de manager en de context waarin gewerkt wordt. Het boek bestaat uit drie delen. Er wordt begonnen met zelfmanagement, daarna wordt het managen van individuen behandeld en ten slotte komt het managen van teams en organisaties aan bod.

Communicatie

Beinvloed anderen begin bij jezelf / Van Dijk

In hun onderling contact kunnen mensen kiezen voor gedrag dat effectief is. Mensen hebben vaak bij hun omgang met elkaar verschillende doelen en zorgen. De communicatie verloopt dan niet altijd doelmatig. De auteur van dit boekje is communicatietrainer en hij legt uit hoe men doelen kan bereiken. Hij gebruikt daarbij het 'roosmodel' van de Amerikaanse psycholoog Leary. Zijn stelling is dat je per situatie voor gedrag kunt kiezen en dat het erom gaat doelmatig te zijn.

Hoe bedoelt u? Een psychologische analyse van menselijke communicatie / Schultz von Thun

Hoe kom je erachter dat er sprake is van een storing in het communicatieproces? Hoe breng je veranderingen in dat proces aan? En hoe kun je het communicatieproces goed observeren? Hoe bedoelt u? geeft een psychologische analyse van menselijke communicatie. Dit boek geeft een basis die nodig is voor het trainen van metacommunicatieve vaardigheden. Er wordt met name aandacht besteed aan de expressieve, relationele en appellerende aspecten van taalboodschappen

Geweldloze communicatie: Ontwapenend, doeltreffend en verbindend / Rosenberg

De manier waarop mensen op elkaar reageren, met name hun taalgebruik, leidt vaak tot een negatieve spiraal waarin irritatie, boosheid, verzet en angst de boventoon voeren. Conflicten verdiepen zich in plaats van dat ze worden opgelost. Dit boek helpt  te zeggen wat we willen én te horen waar het de ander om gaat. Het is een taal van mededogen waarmee we de machtsstrijd overstijgen en bewegen naar samenwerking en vertrouwen. Zo verloopt de communicatie ontwapenend, doeltreffend en verbindend.

Reflecteren

Reflecteren: Leren van je ervaringen als professional / Geenen

Een verrassende introductie in de leermethode van reflecteren, een handleiding om te leren van je eigen leer- en werkervaringen. Een activiteit om je eigen kracht te ontdekken in je werk als social professional.

Het gelaagde brein: Reflectie en discipline bij het werken aan verandering / Appelo

Waarom is het zo moeilijk om ongezonde gewoontes te veranderen? Waarom kampen zo veel mensen blijvend met psychische en relationele problemen? Het gelaagde brein geeft antwoord op de vraag welke consequenties kennis over onze hersenen heeft voor het werken aan gedragsverandering. Het boek biedt een stappenplan voor reflectie en discipline, waarmee je op nuchtere wijze de balans op kunt maken en vervolgens kunt besluiten om je gedrag al dan niet te veranderen

De kick van feedback: Energiek en prettig samenwerken / Dijkstra

Het geven en ontvangen van feedback is niet altijd even makkelijk en soms heel lastig of spannend. Feedback kan je helpen om tot betere samenwerking te komen of je eigen ontwikkeling een boost te geven. Maar wat is eigenlijk het effect van feedback op de mensen waarmee je werkt? En welke factoren maken dat feedback zin heeft en werkt, en welke niet? Oftewel, wat bepaalt de kick van feedback? En hoe kan jij je eigen feedbackfactor vergroten? - Een praktische gids voor iedereen die meer uit de samenwerking met andere mensen wil halen.

Feedback challenge / De Roy

Tijdens de 'Feedback Challenge' ga je vijftien dagen lang feedback vragen aan je collega's, je leidinggevende en jezelf. Je krijgt inzicht in hoe je overkomt, mag mooie complimenten in ontvangst nemen en werkt concreet aan je ontwikkelpunten. Dit boek biedt een praktische methode aan om door oefeningen feedback te vragen om in vijftien dagen tot groeitips te komen. De methode is op het werk te gebruiken, maar ook buiten het werk.

Feedback is een cadeautje / Stone & Heen

We weten dat het goed is om naar feedback te luisteren en er iets mee te doen, maar we leggen het vaak naast ons neer of herkennen het uberhaupt niet. Feedback is een cadeautje  focust op het ontvangen van feedback en laat zien hoe je jezelf kunt trainen om uit elke situatie nuttige feedback te halen. Het legt uit waarom veel feedback die je krijgt onduidelijk is en waarom het toch belangrijk is om hier een goede les uit te trekken. Het houdt op humorvolle wijze een spiegel voor door te laten zien hoe we feedback vaak moedwillig negeren.

Reflecteren : de basis : op weg naar bewust en bekwaam handelen

Dit boek helpt je om je een reflectieve denkwijze eigen te maken en geeft je de handvatten om je reflectievaardigheid te ontwikkelen. Die train je zelfstandig én samen met medestudenten, met behulp van veel voorbeelden en oefeningen. In dl.1 maak je kennis met de vaardigheid ‘reflecteren' door middel van praktijkvoorbeelden. In dl. 2 staat de theorie centraal. Reflectiemodellen, reflectieniveaus en een concreet stappenplan verhelderen het leerproces. In dl. werken met het reflectieverslag. In dl. 4 het nadenken over het eigen professioneel handelen.

De reflectieve professional / Marie-Jose Geenen

Het boekje biedt 99 praktische handreikingen, onderverdeeld in: wat, waarom, waartoe, hoe en met wie, voor het reflecteren van de professional op zichzelf, anderen en de omstandigheden. Dit naslagwerk zet op een toegankelijke, speelse manier aan tot professionele reflectie. Er wordt beknopt weergegeven wat reflectie inhoudt en waarom het belangrijk is voor mensen die met mensen werken. Vervolgens krijgen lezers geschetst waartoe reflecteren leidt en hoe men kan reflecteren, alleen of met hulp van anderen. Met de nadruk op toepassingen, vaardigheden en houdingen bij reflectie. Bruikbaar in diverse beroepssituaties.

Ondernemen

Handboek eigen baas: Voor freelancers, zzp'ers en andere zelfstandigen / Van den Boomen

Omvangrijk werk dat zich richt op startende en gevestigde zelfstandigen. Het boek bevat zeventien secties met een groot aantal deelhoofdstukken, bijvoorbeeld: starten in negen stappen, zekerheid, rechtsvorm, verzekeringen, acquisitie en communicatie. De auteur maakt ook duidelijk dat het starten en uitoefenen van een bedrijf geen kleinigheid is. Het bedrijf dient als bron van inkomen voor nu én in de toekomst.

Entrepreneurship for the creative and cultural industries / Kolb

Entrepreneurship for the Creative and Cultural Industries will teach the basics of business in a way that is relevant to the challenges of running a small business marketing a creative product. Whether it is understanding the basics of business language, appreciating the crucial importance of finance, or using social media marketing, this book covers the entrepreneurial skills required to succeed in the creative sector. Including advice from artists and worksheets that can be combined into a simple business plan,

Organisaties in transitie: Ondernemend in een veranderende wereld / Leltz

Boek over hoe (aanstaande) professionals flexibel kunnen omgaan met veranderingen, risico's kunnen inschatten en actie kunnen ondernemen in een veranderende omgeving. Het behandelt niet alleen de oorzaken en gevolgen van ingrijpende veranderingen (transitie) maar laat ook zien hoe organisaties én hun medewerkers op die veranderingen kunnen anticiperen en kansen kunnen omzetten in concrete acties. Het boek draagt bij aan de voorbereiding van studenten op hun toekomstige rol als flexibele professional in de veranderende organisatie.

Onderzoek

Social research methods / Bryman

This introduction to research methods provides students and researchers with coverage of both quantitative and qualitative methods. Bridging the gap between theory and practice, Social Research Methods is packed full of engaging examples and practical tips to equip students with the tools and knowledge needed for them to complete their own research projects.

Qualitative research methods for media studies / Brennen

Qualitative Research Methods for Media Studies provides students and researchers with the tools they need to perform critically engaged, theoretically informed research using methods that include interviewing, focus groups, historical research, oral histories, ethnography and participant observation, textual analysis and online research.  Each chapter features step-by-step instructions that integrate theory with practice, as well as a case study drawn from published research demonstrating best practices for media.

Media and communication research methods: An introduction to qualitative and quantitative approaches / Berger

Media and Communication Research Methods, Fourth Edition is a concise and practical text designed to give students a step-by-step introduction to conducting media and communication research. Offering real-world insights along with the author’s signature animated style, this text makes the discussion of complex qualitative and quantitative methods easy to comprehend.

Empathie

Empatie: Een revolutionair boek / Krznaric

Volgens Krznaric hoort empathie nu eenmaal bij mensen. Sterker nog, empathie verbetert onze kwaliteit van leven. Bovendien is ze de motor achter sociale verandering. Krznaric onderzoekt in zijn boek hoe de hoog-empathische mens in elkaar zit en hoe we zo iemand kunnen worden. Hiervoor sprak hij met acteurs, activisten, vormgevers, undercoverjournalisten, verpleegkundigen, bankiers en neurowetenschappers.

Emotionele intelligentie in de praktijk / Goleman

Dit boek is de neerslag van een grondig onderzoek naar de betekenis van EQ op het werk. Door middel van vele voorbeelden uit de praktijk, tips en tests wordt aangegeven hoe men de EQ-factor van zichzelf en het bedrijf of de organisatie waarvoor men werkt, in kaart kan brengen.

Het nieuwe leiderschap: Emotionele intelligentie voor managers / goleman

De auteurstelt dat goede leiders de vier factoren van emotionele intelligentie gebruiken om met hun omgeving in resonantie te komen. Slechte leiders gebruiken deze factoren niet of slecht, en dissoneren daardoor met hun omgeving. Een belangrijk deel van het boek is gewijd aan de diverse leiderschapsstijlen met voorbeelden en tips om een beter leider te worden. De nadruk daarbij ligt op de diverse aspecten van de vier factoren van emotionele intelligentie: zelfinzicht, zelfmanagement, sociaal bewustzijn en relatiemanagement.

Ethiek

Ethiek de basis: Morele competenties en normatieve professionaliteit / Van Dalen

Dit boek licht toe wat het belang is van het innemen van een moreel standpunt en wat dat inhoudt voor je omgeving en professioneel functioneren. Het reikt duidelijke definities aan van ethische kernbegrippen als verantwoordelijkheid, rechtvaardigheid en integriteit. Ook beschrijft het welke morele argumenten legitiem zijn en welke niet. Studenten leren tot een eigen en weloverwogen oordeel te komen door middel van systematisch analyses van morele vraagstukken. Met veel levendige voorbeelden en handige samenvattingen.

Media-ethiek : Morele dilemma's in journalistiek, communicatie en reclame / Evers

Media-ethiek biedt een helder en toegankelijk overzicht van de belangrijkste onderwerpen op dit terrein. Dit boek is bedoeld voor studenten journalistiek en communicatie(wetenschap), en anderen met belangstelling voor ethische vragen op het terrein van media, communicatie en reclame. De volgende kwesties komen onder meer aan de orde: Wanneer mogen journalisten betalen voor exclusieve informatie? Waar liggen de morele en juridische grenzen van de vrijheid van meningsuiting? Waar liggen de grenzen bij digitale manipulatie van nieuwsfoto's? Welke morele vragen worden opgeroepen door de burgerjournalistiek, bijvoorbeeld zoals die wordt beoefend door bloggers? Is met criteria als goede smaak, fatsoen en goede zeden nog te werken in een pluriforme samenleving als de onze?