Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Aardrijkskunde: APA-Stijl

Een library guide voor de studenten van de opleiding docent aardrijkskunde

Waarom APA?

Wie onderzoek doet voor een eigen publicatie – een werkstuk, het afstudeerverslag, een tijdschriftartikel of een boek – maakt gebruik van bestaande literatuur en andere informatiebronnen. Dat is toegestaan, maar teksten en ideeën van anderen mogen niet zomaar in een eigen document overgenomen worden. Bronvermelding is verplicht. Dit betekent dat er een verwijzing in de tekst gezet moet worden waaruit blijkt wat de oorspronkelijke bron is. Wie dat niet doet maakt zich schuldig aan plagiaat. APA is handig omdat je de vindbaarheid van je bronnen vergroot, je cijfers worde beter omdat je docenten de bronnen kunnen controleren en een ander krijgt de eer die hem of haar toekomt. Zo is deze tekst overgenomen van de handleiding: De APA-richtlijnen uitgelegd. Doolaar, A. D., Mollema, Jurgen, & Kuijten, Annelies. (2018). De APA-richtlijnen uitgelegd (2e editie). Utrecht: Surf.

Hoe en wat?

Je hoeft niet alle regels uit je hoofd te kennen gelukkig. Het zijn namelijk een heleboel regels en uitzonderinge op die regels als het aankomt op APA. Er bestaat daarom een heel handig boekje waarin je de juiste regels kunt opzoeken. Het enige wat je hoeft te doen is CTRL F in te gebruiken en in te typen wat je zoekt. 

 

Wil je toch nog een kleine opfriscursus APA willen doen? Dan heeft de NHLStenden een handige quickguide gemaakt waarin de belangrijkste regels staan beschreven.

 

Handige tools

Zelfs met de handleiding kan het lastig zijn om te achterhalen welke komma nou precies waar komt te staan. Ook daar is inmiddels een oplossing voor gevonden. Dit kan namelijk heel makkelijk gedaan worden door referentie managers. Sommige van jullie weten misschien wel dat die functie ook in word zit. Deze werkt alleen echt heel slecht. Handige referentiemanagers zijn die van Scribr. Hier kun je alleen geen bronnen mee opslaan en archiveren. Je kan dit wel doen met programma's die je kunt downloaden. 

Op de NHL Hogeschool wordt er gebruik gemaakt van Refworks. In Refworks maak je een database aan waarin je alle referenties invoert, eventueel verdeeld over verschillende folders. Zo houd je goed overzicht over de referenties. Vanuit deze database kun je eenvoudig en snel literatuurlijsten genereren. De literatuurlijsten kunnen op zichzelf staande lijsten zijn, maar je kunt ze ook onderdeel maken van een Word-document. Je kan zelfs browser extenties downloaden waardoor je alleen nog maar op 1 knop hoeft te drukken. Een kind kan de was doen. Wil je hier nou meer over leren? Bekijk dan het filmpje hieronder of vraag aan een van de informatiespecialisten om het je uit te leggen.