Skip to Main Content

Kunst- en Cultuurmanagement / Arts and Culture Management: Kunst en kunstenaars

Boeken over kunst kijken

Kennis is geluk / Joost Zwagerman

 Uitgangspunt voor de verhalen over kunst, lezen en leven in de bundel Kennis is geluk is de tomeloze nieuwsgierigheid van Zwagerman: Waarom spelen knuckleheads altijd een hoofdrol in de films van de Coen Brothers? Hoeveel soorten stilte bestaan er precies? Waarom maakt een kunstenaar een portret van Adolf Hitler als broze, breekbare man? Wie lijden er meer aan het leven in de serie Mad Men, de mannen of de vrouwen? Wat is het geheim van het licht in de schilderijen van Vermeer? Waarom huilen mensen sneller bij het luisteren naar muziek dan bij het bekijken van een kunstwerk?

De stilte van het licht / Joost Zwagerman

In deze geillustreerde bundel met veertig essays van ongeveer acht pagina's onderzoekt Zwagerman of stilte uitgedrukt kan worden in beelden.  

Dichterbij: Kunst in details / Wieteke van Zeil

Als je iets langer bij een kunstwerk blijft staan, vallen er rare, opmerkelijke, onbegrijpelijke, knappe en onverwachte details op. Details waardoor je het hele kunstwerk ineens begrijpt of waardoor je de wereld om je heen scherper gaat zien.Elk detail opent een deur naar een wereld vol betekenis, symboliek en persoonlijke associaties, waardoor een kunstwerk niet alleen meer gaat leven, maar ook je blik op de wereld kan veranderen.

Hardop kijken: Een inleiding tot de kunstbeschouwing / De Visser

 Hardop kijken biedt Ad de Visser een heldere methode om de uiterlijke verschijningsvormen van kunstwerken systematisch te onderzoeken. In tien hoofdstukken leidt hij ons langs beeldaspecten als: materiaal en techniek, afmetingen en kader, ruimte. licht, kleur, beweging, standpunt en plaatsing, waarneming en abstractie.

Altijd iets te vinden: De kunst van het oordelen

n "Altijd iets te vinden' verkent Wieteke van Zeil de kunst van het vormen van een oordeel op haar kenmerkende manier: detail voor detail. Wie naar kunst kijkt, voelt zich misschien geneigd er meteen iets van te moeten vinden. Maar om iets echt op waarde te schatten, kan het juist helpen je mening even voor je uit te schuiven. Ze geeft tips om tot nieuwe inzichten te komen, waardoor je een gewogen oordeel kunt vormen. Het boek bevat daarnaast zestig associatieve beschouwingen over kunstdetails, die de lezer aanmoedigen zelf onderzoekend te observeren. Want oordeel vormen is een kunst, en kunst kan ons helpen beter te oordelen.

Boeken over kunstfilosofie

Denken over kunst: Een inleiding in de kunstfilosofie

'Denken over kunst' biedt een systematische introductie van een aantal grondbegrippen en basistheorieën uit de kunstfilosofie. Het verschaft een theoretisch kader waarmee vanuit verschillende gezichtspunten over kunst kan worden nagedacht. 'Denken over kunst' maakt het verband duidelijk tussen kunstfilosofie en kunstwereld, en presenteert een zo objectief mogelijke weergave van de stand van zaken binnen het esthetisch denken.

Boeken over kunstgeschiedenis

Algemene kunstgeschiedenis

Algemene kunstgeschiedenis presenteert de kunstgeschiedenis als een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van de mensheid, vanaf de vroegste grottekeningen 30.000 jaar geleden tot aan de digitale kunst van het nieuwe millennium.

Europeana

Europeana Collections biedt toegang tot meer dan 50 miljoen gedigitaliseerde items - boeken, muziek, kunst en meer - met geavanceerde zoek- en filterfuncties om het zoeken te vergemakkelijken.

Kunstcollecties

With its Online Collection, the Bayerische Staatsgemäldesammlungen (Bavarian State Painting Collections) is making its entire holdings accessible to the public for the first time: that’s 25,000 artworks in Bavaria, Germany and Europe viewable on a single platform! It is now possible to have an overview not only of all the artworks on display in the Munich galleries – the Alte and Neue Pinakothek, the Sammlung Moderne Kunst in the Pinakothek der Moderne, the Museum Brandhorst and the Sammlung Schack – and in the other state galleries of Bavaria (several thousand works in total), but also of works in the museum storerooms (17,000 works) and more than 4000 works on permanent loan from the Munich collections to over 400 sites, some belonging to institutions which are only partly open to the public.

Kunstenaarsmindset - Het is aan ons - Merlijn Twaalfhoven

De website van Merlijn Twaalfhoven: https://merlijntwaalfhoven.com/ of klik op het plaatje

Boeken over kunstenaars

Atelier : 90 kunstenaarsportretten

Hans de Bruijn portretteert in dit boek vijftig kunstenaars. Hij geeft daarmee niet alleen een prachtig overzicht van de huidige stand van de kunst in Nederland maar tevens gunt hij ons een indringende blik op al die ruimtes waarin deze kunstenaars zo veel van hun tijd doorbrengen.

Boeken over kunststromingen

Kunst begrijpen : inzicht krijgen in de belangrijkste kunststromingen

Elke kunstbeweging wordt beschreven door een korte samenvatting, een opsomming van belangrijke kunstenaars en termen, een diepteanalyse en illustraties van kunstwerken die de bewuste stroming toelichten.