Skip to Main Content
Boeken
Informatiebeveiliging onder controle. Grondslagen, management, organisatie en techniek van cybersecurity
Zonder informatietechnologie en informatiesystemen zouden de meeste organisaties niet meer functioneren. Waar informatietechnologie wordt ingezet, mag je verwachten dat de daarin opgenomen gegevens goed beschermd worden. Informatietechnologie is echter kwetsbaar en vatbaar voor een scala aan verschillende bedreigingen. Informatiebeveiliging onder controle stelt het inrichten van informatiebeveiliging of cybersecurity als een beheerst proces centraal. Management- en organisatiegerelateerde onderwerpen als beveiligingsbeleid, beveiligingsplannen, juridische aspecten, standaarden en beveiligingsraamwerken komen aan de orde. Er wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan de menselijke factor. Ook de techniek komt ruimschoots aan bod, met aandacht voor preventie, detectie en respons. Speciale aandacht wordt besteed aan moderne technieken op het gebied van cryptografie en beveiliging van apparatuur en programmatuur. Deze vijfde editie is volledig herzien en geactualiseerd op basis van de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van informatiebeveiliging.
Publication Date: 2023
Gedrag en veiligheid
Het mag gezegd worden: gedrag is 'in' in de veiligheidskunde. Ondanks het feit dat bedrijven hun veiligheidszaken op papier prima op orde kunnen hebben, worstelen zij vaak met de praktijk, die altijd een stuk weerbarstiger is. Dat komt volgens hen door het gedrag van de medewerkers die het werk net even anders doen dan op papier staat. Of totaal anders doen. Waarom doen mensen dat? En, hoe komt hun gedrag eigenlijk tot stand? Hoe kun je gedrag beïnvloeden? Kun je gedrag wel beïnvloeden? Antwoorden op al deze vragen kunt u in dit boek lezen. Inderdaad: antwoorden. Er is namelijk geen eenduidig antwoord te geven op de vragen wat gedrag precies is, hoe gedrag tot stand komt, en hoe je gedrag mogelijk kunt beïnvloeden. Gelukkig maar, want dat vergroot onze mogelijkheden om gedrag daadwerkelijk te begrijpen en misschien ook te veranderen. In dit boek bespreken diverse deskundigen gedrag vanuit hun eigen perspectief. Het gedrag van individuen en het gedrag van groepen. Zij putten daarbij zowel uit degelijk, wetenschappelijk onderzoek, als uit eigen ervaring. Achtereenvolgens komen aan bod: het brein, het behaviorisme, beslissen en fouten, persoonlijkheid, onbewust gedrag, leiderschap, cultuur en het organiseren van gedrag. In het laatste hoofdstuk gaan wij in op gedragsinterventies, want gedrag begrijpen is meestal geen doel op zich. Dit toegankelijk geschreven boek is bedoeld als leerboek voor beroepsopleidingen (hbo-niveau), maar iedereen die geïnteresseerd is in het gedrag van mensen kan van dit boek leren.
Publication Date: 2018
Basisboek cybercriminaliteit
Cybercriminaliteit is de afgelopen jaren, mede door de digitalisering van de samenleving, aan een flinke opmars bezig. Het thema cybercriminaliteit krijgt dan ook een steeds prominentere plaats in criminologisch onderwijs en onderzoek. Belangrijke vragen zijn: wat valt er precies onder cybercriminaliteit? Hoe ziet de criminaliteit eruit en in welke opzichten verschilt het van traditionele criminaliteit? Wie zijn de daders en slachtoffers? En wat zijn de implicaties voor de toepassing van criminologische theorieën en voor de aanpak? Dit studieboek geeft antwoord op deze vragen. Experts van verschillende universiteiten en onderzoeksinstellingen in Nederland brengen in dit boek op een overzichtelijke en toegankelijke manier nationale en internationale kennis samen over het thema cybercriminaliteit. Dit studieboek is bedoeld voor (bachelor- en master)studenten én professionals die hun kennis over criminologische, technische en juridische facetten van cybercriminaliteit willen vergroten. Het boek is introducerend, overzichtelijk en tegelijkertijd ook verdiepend. Daarmee heb je alles wat je wilt weten over cybercriminaliteit binnen handbereik.
Publication Date: 2020
Essentials in cybercrime
Cybercrime has greatly increased in recent years. That is why it is important for criminologists and legal professionals to learn the basics about cybercrime. This book offers insights into the various types and features of cybercrime, offender and victim characteristics, quantitative and qualitative methods for studying cybercrime, criminological theories that can be used to understand cybercrime, and possible countermeasures and interventions. In addition to criminological aspects, the book deals with a number of legal topics, including the criminalisation of cybercrime, the detection process and the investigative powers that can be used by the law enforcement agencies in the online domain. Essentials in cybercrime is written for criminology and law students, as well as for professionals in law enforcement and practice. We are proud that we were able to cover the essential topics relating to cybercrime and also feel that we are able to provide a good theoretical foundation, based on scientific research.
Publication Date: 2021
The human factor in cybercrime
Bringing together leading experts, this book is about the human factor in cybercrime: its offenders, victims and parties involved in tackling cybercrime.
Publication Date: 2021
Conferenties/events
SOUPS
Symposium on Usable Privacy and Security
HAISA
IFIP International Symposium on Human Aspects of Information Security & Assurance