Skip to Main Content
Boeken
Interventies in het onderwijs: leerproblemen by Snellings, P. (red.)
Schools leren bij kinderen kan problematisch verlopen door verschillende oorzaken, zoals dyslexie, dyscalculie, cognitieve beperkingen of juist hoogbegaafdheid. Leerproblemen kunnen ook worden veroorzaakt door een non-verbale leerstoornis of door tekorten in de executieve functies, zoals vaak het geval is bij ADHD en Autisme Spectrum Stoornissen. In alle gevallen is een gedegen sterkte-zwakteanalyse van de mogelijkheden van een kind van groot belang, met aandacht voor alle betrokkenen. Een doeltreffende interventie kan alleen gedaan worden als de precieze aard van de beperkingen en mogelijkheden van leerlingen zijn opgespoord met passende diagnostische middelen. Hoe denken vooraanstaande Nederlandse experts over interventies bij leerproblemen in het Nederlandse onderwijs? In dit boek worden adviezen, programma's, begeleiding en andere methodieken besproken die zich richten op leerproblemen in het basis- en middelbaar onderwijs. Hierbij wordt aangesloten bij de handelingsgerichte werkwijze en passend onderwijs. Het boek behandelt de theoretische achtergrond van de verschillende interventies, de diagnostiek en het gebruikte instrumentarium, en de effectiviteit op basis van onderzoeksresultaten uit de onderwijspraktijk en wetenschappelijk onderzoek. Alle leerproblemen worden geïllustreerd aan de hand van casussen die typische kenmerken van de specifieke problematiek vertonen. Interventies in het onderwijs: leerproblemen is bedoeld voor hbo- , wo- en postacademische studenten ontwikkelings-, school- en onderwijspsychologie, (ortho)pedagogiek en onderwijskunde en studenten van de pabo en lerarenopleidingen. D
Publication Date: 2016
DyslexieSleutels (VO) by Rolak, M.
Flaptekst:
Deze dyslexietraining is ontstaan vanuit jarenlange individuele begeleiding van leerlingen met dyslexie in het voortgezet onderwijs en is als pilot op diverse scholen uitgeprobeerd en aangepast. De training bestaat uit zes bijeenkomsten van twee lesuren waarmee leerlingen zichzelf beter leren kennen en snappen wat dyslexie voor hen betekent. De toegepaste leerstrategieën zorgen ervoor dat het lezen en leren makkelijker gaat. De opbouw van de lessen is gebaseerd op het herkaderingsmodel van Gerber (1996) die aangeeft dat er drie stadia doorlopen moeten worden om het leerprobleem succesvol te kunnen aanpakken.
Publication Date: 2020
Leesproblemen en dyslexie in het basisonderwijs.
Flaptekst:
Handreiking voor aankomende leerkrachten
Wat is dyslexie?
Hoe kan ik lees- en spellingproblemen in groep 1-8 herkennen?
Hoe ziet een effectieve aanpak van deze problemen eruit?
Wat is goed lees- en spellingonderwijs?
Hoe kan ik leerlingen met dyslexie ondersteunen bij lezen en schrijven?
Publication Date: 2016
Dyslectische kinderen leren lezen by Smits, A. & Braams, T.
Kinderen leren lezen op school. Dat is bij uitstek de plek om hun leesvaardigheid te oefenen. De school draagt ook verantwoordelijkheid als het leesleerproces anders verloopt dan verwacht. Het is belangrijk dat scholen kinderen met leesproblemen signaleren en begeleiden. Effectieve werkvormen In Dyslectische kinderen leren lezen wordt een groot aantal concrete werkvormen voor het lezen besproken: voor individuele begeleiding, voor het werken in kleine groepjes en voor klassikaal lezen. Bij alle werkvormen is er uitgebreid aandacht voor de voorbereiding en worden er beschikbare hulpmiddelen, software en geschikte boekjes genoemd. Er wordt veel aandacht besteed aan het volgen van de vorderingen met behulp van gerichte observaties, en aan de didactische opbouw van de lessen. De werkvormen zijn uitgebreid in de praktijk beproefd en zijn zeer effectief bevonden.
Publication Date: 2019
Dyslexie: van theorie naar praktijk in de klas (VO)
Leerlingen met dyslexie profiteren enorm van goede begeleiding in de klas. Daar brengen ze immers veel tijd door. De docent vormt dus een belangrijke spil in de zorg voor deze leerlingen. Maar waar heeft deze leerling met dyslexie dan moeite mee bij mijn vak? En wat kan ik aan begeleiding bieden binnen mijn les? Wie gaat mij daarbij helpen op school? Allemaal terechte vragen van een docent. Dit werkboek biedt antwoorden, maar zet vooral de docent zelf aan het denken. Zodat hij of zij samen met zijn of haar collega’s van theorie praktijk kan maken. Zie de website van Dyslexie Centraal voor een overzicht van de bijbehorende documenten.
E-books
Omgaan met dyslexie op school
Dyslexie blijft een actueel thema. Er zijn nog steeds vragen over het aantal leerlingen met dyslexie en hoe deze het beste kunnen worden begeleid. En door wie? Zijn ze het beste af met behandeling binnen de gezondheidszorg of is het juist een zaak van het onderwijs? Leerlingen met dyslexie lopen vooral tegen hun problemen met lezen en/of spellen aan tijdens de schooldag. Voor velen van hen is er ook sprake van andere problemen, zoals moeite om zich te concentreren of een achterstand op motorisch gebied. Daarom is het nodig dat leerkrachten goed weten wat dyslexie inhoudt en hoe zij er het beste mee kunnen omgaan. Het is de leerkracht die het verschil maakt tussen opstaan met buikpijn of met vertrouwen aan een nieuwe schooldag beginnen. In dit boek laat de auteur zien wat nodig is om leerlingen met dyslexie te kunnen begeleiden in de klas. Aan de hand van praktische tools en voorbeelden leren leerkrachten, intern begeleiders en ouders hoe je het verschil kunt maken voor deze kinderen.
ISBN: 9789463171540