Skip to Main Content
Boeken
Werken met begaafdheid in in de klas (PO)
Flaptekst:
Werken met begaafdheid in de klas is de opvolger van Werken met begaafde leerlingen in de klas en is geschreven voor leraren in opleiding en leraren in de praktijk. Het boek bevat verdiepende informatie over begaafdheid gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Deze inzichten zijn vertaald naar praktische handvatten en tips voor het werken met begaafde leerlingen in de klas. Aan de hand van casussen uit de praktijk worden diverse relevante thema’s behandeld, zoals motivatie, metacognitie, disharmoniehypothese en hooggevoeligheid. Je leest ook over de discussies omtrent de terminologie van begaafdheid. En er is aandacht voor het wetenschappelijk discours rondom de gevoeligheid van begaafde leerlingen. De rode draad in het boek is de vraag: Wat zou jíj als leerkracht kunnen doen om begaafde leerlingen op een goede manier te ondersteunen?
Passend onderwijs voor alle kinderen zorgt ervoor dat ook de ontwikkeling van de begaafde leerling de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt. Het goed in kaart brengen van de onderwijsbehoeften van begaafde leerlingen is complex, terwijl passend onderwijs ook voor deze leerlingen hard nodig is.
Het boek geeft diverse handreikingen om in de klas aan de slag te gaan. Uitgangspunt hierbij is steeds ‘het goed kijken naar en begrijpen van de begaafde leerling’. De wijze waarop de handreikingen en tips zijn geformuleerd sluit aan bij het kijken naar en werken met begaafde leerlingen vanuit een pedagogisch sensitief perspectief.
Publication Date: 2022
Hoogbegaafde kinderen versnellen niet (PO)
Een complete gids over onderwijsaanpassing voor hoogbegaafde leerlingen. In deze eerste Nederlandse glossy over onderwijsaanpassing voor hoogbegaafde kinderen lees je over: 1. wat is hoogbegaafdheid 2. wat hebben hoogbegaafde kinderen nodig 3. waarom versnellen meestal nodig is 4. wat moet op school veranderen 5. hoe kan onderwijs aangepast worden 6. verhalen van ouders en kinderen 7. stappenplan voor onderwijsaanpassing op school
Publication Date: 2016
Omgaan met hoogbegaafdheid op school (PO/VO)
Flaptekst: Hoogbegaafdheid is 'in'. Her en der richt men speciale klassen voor hoogbegaafde leerlingen op. Wat vaak ontbreekt, is het besef dat hoogbegaafdheid een bijzonder complex fenomeen is. De enorme verschillen in leerlingen binnen het hoogbegaafdheidsspectrum van 130 tot 210 IQ worden vaak niet herkend. Daarom is het belangrijk je eerst goed te verdiepen in dit fenomeen, voordat er een verrijkingsprogramma, plusklas of zelfs voltijd onderwijs voor hoogbegaafden wordt gestart. In deze publicatie geven de auteurs in het kort weer wat nodig is om te begrijpen wat hoogbegaafde leerlingen nodig hebben. Aan de hand van praktische tools leren leerkrachten en intern begeleiders wat nodig is om deze leerlingen te onderwijzen. Het is een eerste aanzet tot meer kennis over het begeleiden van hoogbegaafde kinderen in je klas. Kwalitatief goed onderwijs voor hoogbegaafde kinderen vraagt om het verder verdiepen vanuit deze basiskennis.
Publication Date: 2018
Kei in hoogbegaafdheid (PO)
In dit boek lees je alles wat je moet weten over verrijking, klassenmanagement, compacten, jouw eigen houding ten opzichte van het kind, de meta-coaching en lees je hoe je als school een visie kan ontwikkelen over hoogbegaafdheid.
Uitgebreid wordt de onderwijsbehoefte en het onderwijsaanbod beschreven, je leest hoe je om moet gaan met meerwerkers en hoogwerkers. Hoe je de signalering van hoogbegaafde kinderen moet doen, op welke signalen je moet letten en hoe je de communicatie met ouders goed kan doen. Vergeet ook de borging niet!
Publication Date: 2018
Interventies in het onderwijs (PO/VO)
Schools leren bij kinderen kan problematisch verlopen door verschillende oorzaken, zoals dyslexie, dyscalculie, cognitieve beperkingen of juist hoogbegaafdheid. Leerproblemen kunnen ook worden veroorzaakt door een non-verbale leerstoornis of door tekorten in de executieve functies, zoals vaak het geval is bij ADHD en Autisme Spectrum Stoornissen. In alle gevallen is een gedegen sterkte-zwakteanalyse van de mogelijkheden van een kind van groot belang, met aandacht voor alle betrokkenen. Een doeltreffende interventie kan alleen gedaan worden als de precieze aard van de beperkingen en mogelijkheden van leerlingen zijn opgespoord met passende diagnostische middelen. Hoe denken vooraanstaande Nederlandse experts over interventies bij leerproblemen in het Nederlandse onderwijs? In dit boek worden adviezen, programma's, begeleiding en andere methodieken besproken die zich richten op leerproblemen in het basis- en middelbaar onderwijs. Hierbij wordt aangesloten bij de handelingsgerichte werkwijze en passend onderwijs. Het boek behandelt de theoretische achtergrond van de verschillende interventies, de diagnostiek en het gebruikte instrumentarium, en de effectiviteit op basis van onderzoeksresultaten uit de onderwijspraktijk en wetenschappelijk onderzoek. Alle leerproblemen worden geïllustreerd aan de hand van casussen die typische kenmerken van de specifieke problematiek vertonen. Interventies in het onderwijs: leerproblemen is bedoeld voor hbo- , wo- en postacademische studenten ontwikkelings-, school- en onderwijspsychologie, (ortho)pedagogiek en onderwijskunde en studenten van de pabo en lerarenopleidingen. Deze tweede, herziene druk is afgestemd op de huidige stand van zaken binnen wetenschap en praktijk én er is een hoofdstuk toegevoegd over problemen in de executieve functies.
Publication Date: 2016
E-books
Jouw begaafde leerling by Vlokhoven, F>
Flaptekst:
Passend Onderwijs vraagt van jou, als (aankomend) leerkracht of intern begeleider, dat je tegemoet komt aan alle onderwijsbehoeften binnen je groep of op je school. Met Jouw begaafde leerling biedt Franka van Vlokhoven een goede basis voor het signaleren en begeleiden van (hoog)begaafde leerlingen. Zij legt uit hoe je een klimaat schept waarbinnen deze leerlingen zich verder kunnen ontwikkelen. De kenmerken en eigenschappen van deze leerlingen komen uitgebreid aan bod, ondersteund met praktijkvoorbeelden. Hoe laat je de begaafde leerling zien dat je hem of haar serieus neemt? Hoe bied je een veilige plek binnen je groep? Franka geeft aan wat de voorwaarden zijn om compacten en verrijken tot een succes te maken. De executieve functies spelen daarbij een rol, maar ook de (on)mogelijkheden van de dagelijkse onderwijspraktijk. Haar suggesties voor verrijking variëren van kleine ‘brainsnacks'tot het vragen van een prestatie. De ‘taxonomie van Bloom'werkt zij uit in 3 thema voorbeelden. De creatieve denkopdrachten en lessen filosofie zijn een verrijking voor alle kinderen binnen je groep. Ook is er aandacht voor de hindernissen die (hoog)begaafde kinderen regelmatig tegenkomen. Denk daarbij aan perfectionisme en faalangst of onderpresteren. Wist je dat een begaafde leerling ook belemmerd kan worden door een leer- of gedragsstoornis? En wat zijn de voor- en nadelen van versnellen of een groep overslaan? Voor kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong is er een eigen hoofdstuk waarin onder andere wordt uitgelegd hoe je rijke speel- en werkhoeken in je groep kunt inrichten. Een helder verhaal over jouw begaafde leerling, op de praktijk gericht. Je kunt er direct mee aan de slag!
Publication Date: 2019