Skip to Main Content
Boeken
Dyscalculia: toolkit by Bird, R.
Flaptekst
his book helps teachers and parents support learners with dyscalculia or those struggling with mathematics and includes editable pupil tracking sheets organized by teaching point and section, 10 videos with over 45 minutes of material demonstrating a selection of games from every section, and over 200 activities and 50 games.
Publication Date: 2017
Aan de slag met rekenproblemen 2 (PO/VO/MBO) by Oostendorp, M.
In elke klas zitten wel leerlingen die moeite hebben met rekenen. De aard en de oorzaak van hun rekenproblemen kunnen enorm variëren. Zoals Stefana, die verlamd door haar angst voor rekenen haar aandacht niet bij de les kan houden. En Jonathan, die in de eerste klas van het vmbo tegen problemen aan loopt omdat hij de tafels niet goed kent en getallen vaak omdraait. Vaak zijn rekenproblemen met extra ondersteuning te verhelpen. Maar waar moet je beginnen? In Aan de slag met rekenproblemen 2 vind je achtergrondinformatie over de basis van goed rekenonderwijs en over het opsporen van rekenproblemen. Vervolgens leer je hoe je leerlingen met rekenproblemen kunt opsporen. Op welke signalen moet je letten en welke instrumenten worden vaak gebruikt als eerste screener? De kern van het boek gaat over rekenonderzoek. Hoe bereid je dat voor? En wat heb je nodig? In het boek gaan acht van de zestien hoofdstukken over een specifiek rekenonderwerp, waaronder getalbegrip, breuken en geld, kalender en klok. Elk hoofdstuk heeft dezelfde opbouw. Eerst rekenopdrachten zonder context, die opklimmen in moeilijkheid; daarna enkele verhaalsommen. Vervolgens wordt beschreven hoe je de resultaten kunt beoordelen, en tot slot volgen er adviezen voor materiaal en spelletjes. Tenslotte krijg je veel praktische tips voor het aanpakken van de ontdekte problemen. Als koper van dit boek krijg je toegang tot een website waarvan veel van het in het boek gepresenteerde materiaal kan worden gedownload. Niet alleen docenten, intern begeleiders en remedial teachers, maar ook andere professionals die leerlingen met rekenproblemen begeleiden kunnen dus direct aan de slag.
Publication Date: 2021
Berekend! by Ruijsenaars, W.
De kwaliteit van rekenkennis schiet dikwijls tekort. Niet-geautomatiseerde basiskennis leidt tot problemen in de verdere rekenontwikkeling: als het fundament niet stevig is, dan wankelt alles wat daarop voortbouwt. De analyse van het rekenen-in-uitvoering laat dat zien. Wat nodig is, is rekenhulp vanuit een totaalvisie op leren, kennis, diagnostiek en instructie. Dit vraagt deskundigheid en samenwerking van onderwijsgevende/begeleider, coördinator, rekenspecialist, orthopedagoog/psycholoog en overleg met leerling en opvoeders.
Publication Date: 2021
Dyscalulie en rekenproblemen by Millikowski, M.
Het boek beschrijft hoe rekenen bij jonge kinderen wordt opgebouwd, wat beslissende en moeilijke stappen in die opbouw zijn - bijvoorbeeld stappen naar meer abstractie - en wat daarin verstoord kan raken. De obstakels worden zoveel mogelijk gepresenteerd in de volgorde waarin de leerling ze ontmoet. Elk obstakel heeft een eigen hoofdstuk, met een min of meer gelijke opbouw. Milikowski beschrijft wat de moeilijkheid is, geeft een voorbeeld uit de praktijk, en vertelt wat helpt en wat niet. Soms worden de Obstakel-hoofdstukken even onderbroken door een extraatje dat bijvoorbeeld vertelt wat automatisering eigenlijk is of wat er schuilgaat achter de letters DLE. Zo loopt Milikowski de rekenstof door. Loopt u mee?
Publication Date: 2019