ADHD: Macht en misverstanden by Batstra, L.Flaptekst:
In 2012 deed het boek Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen veel stof opwaaien. Tegen de heersende hersenmode in, beargumenteerde Laura Batstra dat het beeld van ADHD als hersenziekte simplistisch en achterhaald is, en ten onrechte in stand wordt gehouden door partijen die daar belang bij hebben. Zij bepleitte een kindvriendelijke behandeling van drukke, dwarse en dromerige kinderen, die onnodige ADHDclassificaties voorkomt - zonder onderbehandeling te riskeren.
Sinds 2012 is er veel gebeurd in de wereld van ADHD. Op veler verzoek verschijnt nu deze grondig herziene en aangevulde update van Hoe voorkom je ADHD onder de nieuwe titel ADHD: macht en misverstanden.
Publication Date: 2017
Druk en dan weer dromerig by Sande, J. van deJacqueline van de Sande gebruikt biografische gebeurtenissen uit haar jeugd om te laten zien welke invloed (toen nog niet gediagnosticeerde) ADHD heeft gehad op haar leven. Haar doel is om meer inzicht en begrip te kweken voor meisjes met ADHD en te laten zien dat DE ADHD-ster niet bestaat. Ook het bespreekbaar maken van dit onderwerp was een belangrijke motivatie voor het schrijven van dit boek. Door middel van soms grappige en soms aandoenlijke anekdotes houdt zij het boek luchtig, maar toch ook leerzaam en aangrijpend. Elk hoofdstuk heeft een thema, dat als een rode draad door dat hoofdstuk loopt. In ieder hoofdstuk wordt op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde informatie kort toegelicht en volgen aanbevelingen voor het omgaan met ADHD voor leerkrachten en ouders. ADHD wordt vaak gezien als een probleem van jongens. Bij meisjes wordt ADHD veel minder vaak herkend en erkend. Meisjes worden ook vaak op latere leeftijd gediagnosticeerd dan jongens. Ze vallen minder op omdat ze over het algemeen minder verstorend gedrag laten zien, zowel thuis als op school. Meisjes zijn over het algemeen minder ‘stuiteraars` dan jongens. Op het moment dat meisjes naar het voortgezet onderwijs gaan, worden problemen dikwijls groter en meer zichtbaar. Dat komt omdat er dan veel meer een beroep gedaan wordt op de executieve functies, zoals plannen, organiseren en overzicht houden. Omdat meisjes vaak met angst en depressieve klachten in de hulpverlening komen wordt hun aandachtprobleem nog al eens gemist. Gender zou hierop van invloed zijn. Bij meisjes worden de sociale vaardigheden meer gestimuleerd, waardoor ze meer voor verbinding zorgen. Meisjes zijn over het algemeen meer op de groep en op het sociale gericht en doen hun best om bij de groep te horen. Jongens moeten juist vaker uitblinken met goede individuele prestaties. Daarnaast zijn meisjes en vrouwen gevoeliger voor reacties uit hun omgeving en reageren op stress sneller met angst en depressie. Jacqueline weet uit eigen ervaring welke invloed ADHD kan hebben op het leven van meisjes. Maar ook als hulpverlener binnen jeugdzorg en basisonderwijs en als moeder heeft zij dagelijks te maken met ADHD. Veel meisjes en vrouwen zullen de beschreven ervaringen herkennen, leerkrachten en ouders kunnen met de aanbevelingen een betere communicatie en begrip tot stand brengen.
Publication Date: 2018
Wonderlijke wazigheid uitleg, adviezen, tips en trucs over ADD voor jongeren en hun omgeving by Ehrlich, T.Omdat er nog geen boek voor jongeren en jongvolwassenen met ADD is besloot Tirtsa Ehrlich, GZ-psycholoog met veel werkervaring op het gebied van AD(H)D, het te schrijven. Wonderlijke wazigheid beschrijft wat ADD is, gaat in op de behandeling, geeft tips en trucs voor het dagelijks leven thuis en op school zowel voor jongeren en hun ouders als voor docenten. Er is praktische informatie over onderwerpen als ADD en werken, humor, een rijbewijs halen, de liefde, alcohol en drugs, die prettig leesbaar is door de afwisseling met ervaringsverhalen en tips. Jongeren vanaf 12 jaar, met of zonder classificatie ADD, docenten, ouders en andere familieleden kunnen na het lezen van dit boek goed uitleggen dat ADD niet hetzelfde is als ADHD, en vooral vertellen wat het wel is en hoe je ermee om kunt gaan. Nu met nog uitgebreidere hoofdstukken met adviezen voor docenten en ouders.
Publication Date: 2022
De epigenetica van ADHD en glutamaat by Flamend, L.Flaptekst:
ADHD is een erfelijke aandoening waaraan je niets kunt veranderen. - Mensen met ADHD zijn slechts geholpen met geneesmiddelen. Deze en andere misverstanden worden in dit boek opgehelderd. De auteur gaat hierbij uit van de epigenetica, de wetenschap die de invloed bestudeert van omgevingsfactoren op de werking van onze genen. Lucas Flamend formuleert ADHD als een eigenschap bij mensen binnen een maatschappij die zelf ADHD-kenmerken vertoont. Kinderen erven hooguit de aanleg voor een bepaalde eigenschap, niet de aandoening. Door veranderingen in levensstijl door te voeren, is het mogelijk ADHD-symptomen voor een groot deel positief te beïnvloeden. De inhoud van dit boek is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten. Het omvat onder meer een voedingstappenplan en een praktische handleiding om geneesmiddelen en drugs af te bouwen en herstel te bevorderen. Een onmisbaar voor hulpverleners en mensen die zich willen verdiepen in de dynamiek van oorzaak en gevolg. Lucas Flamend is HBO bachelor verpleegkundige, orthomoleculair en epigenetisch therapeut, EEG-analist, ADHD-ervaringsdeskundige en oprichter van het BrainQ-instituut. Hij is 20 jaar actief in het analyseren en behandelen van ADHD-symptomen volgens de dynamiek van oorzaak en gevolg.
Publication Date: 2019
Tips & ervaringsverhalen
Slim maar vastgelopen by Brown, T.E.Flaptekst:
Slim maar vastgelopen bevat een serie waargebeurde verhalen van intelligente, competente tieners en volwassenen die vanwege hun ADHD zijn 'vastgelopen' op school of op het werk of in hun sociale omgang met anderen. Deze ontroerende en soms verrassende casussen belichten de vele facetten van de stoornis en beschrijven in detail de strategieën en behandelingen die door degenen met ADHD kunnen worden toegepast om weer 'op gang te komen'.
Publication Date: 2015
ADHD, hoe haal je het uit je hoofd? by Wildervanck, C.Veel mensen denken bij ADHD aan stuiterende kinderen. Maar er zijn ook veel volwassenen die de diagnose ADHD krijgen. Soms geeft de diagnose opluchting, maar vaak ook staat je wereld op zijn kop. Je hoort wat je allemaal niet kunt en dat je veel rust en structuur nodig zult hebben. Dit boek gaat uit van een andere gedachte, namelijk dat je met ADHD niet voor de rest van je leven veroordeeld bent tot medicatie en wekelijkse coaching. Het biedt een verkenning van wat er mogelijk is wanneer je anders naar ADHD kijkt. Rust en structuur van buitenaf bieden lang niet altijd de oplossing. Belangrijker is hoe je de drukte in je hoofd eruit haalt en er andere, functionele en mooie dingen in stopt. Op heldere wijze laat Cathelijne Wildervanck zien hoe je dit doet door je eigen mentale processen te beïnvloeden. Dit praktische boek, met veel oefeningen, is een aanrader voor volwassenen met ADHD of ADD, familie en vrienden om hen heen, psychiaters, psychologen en andere begeleiders.
Publication Date: 2019
Druks by Regelink, F.Flaptekst:
'Heb jij je pilletje al geslikt?' vragen mensen zich vaak af als ze Francien Regelink voor het eerst ontmoeten. Niet geheel ongegrond, want Francien heeft AD(H)D en kan nogal druk zijn. Maar AD(H)D is meer dan Alle Dagen Heel Druk.
In Druks legt Francien uit wat AD(H)D precies is en geeft ze een ongefilterd kijkje in haar leven. Van waarom boodschappen doen een uitdaging is en welke medicatie ze (soms niet) slikt, tot hoe AD(H)D werkt tussen de lakens en waarom ze op kantoor onder de brandtrap werkt. Voor iedereen die direct of indirect met AD(H)D te maken heeft.
Publication Date: 2020
Tijdschriften
Wij hebben papieren tijdschriften in de bibliotheek en digitale tijdschiften in onze databanken