Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

* Toolbox Informatievaardigheden: Zoeken, Vinden en Beoordelen van informatie: Informatiebronnen

Gemakkelijk zoeken, vinden, evalueren en beheren van bronnen

Zoeken naar informatiebronnen

Je hebt je zoektermen bepaald en je wilt informatiebronnen gaan zoeken. Welke informatiebronnen zoek je?

Op deze pagina onder 'Oefeningen' kun je werkbladen en oefeningen vinden over het zoeken naar informatiebronnen.

Er is een onderscheid tussen verschillende bronnen, namelijk:

Primaire bronnen
Dit zijn bronnen in de oorspronkelijke vorm, dus hoe de auteur de bron bedacht en opgesteld heeft. Denk hierbij aan boeken, tijdschriften, krantenartikelen, foto's en films.

Secundaire bronnen
Hierbij wordt verwezen naar een andere bron, namelijk de primaire bron. In secundaire bronnen kun je de primaire bron vinden, maar ook trefwoorden, een samenvatting of de taal waarin de primaire bron geschreven is. Denk hierbij aan encyclopedieën, woordenboeken, handboeken en bibliografieën. 

Als je op zoek bent naar een boek (gedrukt of in elektronische vorm), dan kun je in de catalogus van de NHL Stenden bibliotheek het boek opzoeken. In de catalogus vind je de collectie van de NHL Stenden bibliotheek: al het materiaal dat op onze locaties aanwezig is.

Zoek je een e-book? Kijk in de catalogus van de NHLStenden of gebruik de volgende databanken:


Tip! Informatie over het lenen en reserveren van boeken.

De NHL Stenden bibliotheek heeft abonnementen op een groot aantal gedrukte en online tijdschriften. De online tijdschriften kan je via je NHL Stenden email account inzien. Je kan zoeken op titel, trefwoord of onderwerp of bladeren door de A-Z lijst. 

Als je op zoek bent naar een artikel in een tijdschrift, gebruik dan deze link om het artikel te vinden!

Statistische (internationale) gegevens kun je onder andere vinden bij:

  • OECD i-Library: De online bibliotheek van de Organisation for Economic Cooperation and Development. Je kunt verschillende boeken, artikelen en podcasts vinden over onderwerpen als economie, wetenschap, techniek, landbouw, voedsel, werkgelegenheid, energie, omgeving, onderwijs, sociale wetenschappen, migratie en gezondheid.
  • Statista: Statista is een platform op het gebied van statistiek. Het bevat data afkomstig van marktonderzoeks- en opiniepeilinginstellingen en van werkgeversorganisaties en overheidsinstellingen. 
  • Statline: StatLine is de databank van het CBS. Het CBS biedt een schat aan cijfers over de Nederlandse economie en samenleving. Van inflatie tot bevolkingsontwikkeling, de informatie is overzichtelijk gerubriceerd op thema en gratis beschikbaar voor iedereen.

Bekijk de volgende websites voor bruikbare afbeeldingen:

  • Europeana: Collectie Europees cultureel erfgoed met afbeeldingen en verhalen. In verschillende talen te bekijken.
  • Freepik: Gratis templates, backgrounds, stock foto's, vectors en fonts.
  • Pexels: Rechten vrije foto's, video's en afbeeldingen. Gedeeld door de makers zelf.

Ben je op zoek naar actuele informatie over een bepaald onderwerp? Dan kun je in kranten of op het internet informatiebronnen vinden, maar ook via de onderstaande databases:

  • Nexis Uni: een database die nieuws en bedrijfsinformatie bevat waaronder lokale, regionale, nationale en internationale kranten met uitgebreide archieven.
  • Delpher: een database met gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, maar ook uit boeken en tijdschriften.

In citatie-indexen kun je opzoeken in welke artikelen een bepaalde publicatie wordt geciteerd. Via deze methode zoek je vooruit in de tijd: de literatuur die verwijst naar een artikel is altijd recenter dan het artikel zelf.

Dit is dus een goede manier om recente relevante literatuur op te zoeken. In veel online databases kun je bij een publicatie direct doorklikken naar een overzicht van ‘geciteerd door’-verwijzingen.

Voorbeeld Google Scholar

In het onderstaande document of presentatie kun je meer informatie vinden over het zoeken op internet:

Library Guides (of LibGuides) bieden een selectie van informatiebronnen over verschillende onderwerpen. Ze worden gemaakt en onderhouden door de informatiespecialisten van de NHL Stenden bibliotheek. De libguides worden ontwikkeld in samenwerking met docenten van NHL Stenden en geven ondersteunende informatie voor de verschillende vakgebieden, modulen (vakken) en minoren die vallen binnen het studieaanbod van de NHL Stenden Hogeschool.

Hier vind je een overzicht: LibGuides 

Oefeningen over het vinden van informatiebronnen