Is de vraag die hebt geformuleerd duidelijk en heb je zoektermen die je kunt gebruiken dan vind je hier informatie over welk soort informatiebron je moet gebruiken. Daarom is het nuttig om vroeg in je opdracht uit te zoeken wat voor soort informatie je nodig hebt. Dit bepaalt waar je moet zoeken. Is de informatie die je nodig hebt beschikbaar in een tijdschrift, een blog, op een website van een bedrijf of in een bedrijfsrapport, of moet je de informatie juist zoeken in een scriptie of academisch tijdschrift?
Niet alle informatie is geschikt voor elk doel. Soms zul je informatie moeten vinden over de nieuwste ontwikkelingen op je vakgebied, en andere keren heb je statistieken nodig om je verslag te onderbouwen.
Voordat je begint te zoeken, moet je een duidelijk beeld hebben van de verschillende soorten informatie en de bijbehorende bronnen. Dit gedeelte helpt je bij het maken van het onderscheid tussen de verschillende soorten bronnen. Zodra je een overzicht hebt van de beschikbare bronnen, kunt je een lijst maken van relevante bronnen voor je specifieke zoekopdracht.
Op deze pagina onder 'Oefeningen' kun je werkbladen en oefeningen vinden over het zoeken naar informatiebronnen.
Er is een onderscheid tussen verschillende bronnen, namelijk:
Primaire bronnen
Dit zijn bronnen in de oorspronkelijke vorm, dus hoe de auteur de bron bedacht en opgesteld heeft. Denk hierbij aan boeken, tijdschriften, krantenartikelen, foto's en films.
Secundaire bronnen
Hierbij wordt verwezen naar een andere bron, namelijk de primaire bron. In secundaire bronnen kun je de primaire bron vinden, maar ook trefwoorden, een samenvatting of de taal waarin de primaire bron geschreven is. Denk hierbij aan encyclopedieën, woordenboeken, handboeken en bibliografieën.
Informatievaardigheden. (13 november 2018). 3. Informatiebronnen. [Video].You Tube. https://www.youtube.com/watch?v=GgXejmc3nGw&t=4s
In het onderstaande document of presentatie kun je meer informatie vinden over het zoeken op internet:
Deze presentatie is een algemene inleiding voor zoekacties op het internet. Het geeft een overzicht van de algemene zoekmachines (denk aan Google en Bing).
Library Guides (of LibGuides) bieden een selectie van informatiebronnen over verschillende onderwerpen. Ze worden gemaakt en onderhouden door de informatiespecialisten van de NHL Stenden bibliotheek. De libguides worden ontwikkeld in samenwerking met docenten van NHL Stenden en geven ondersteunende informatie voor de verschillende vakgebieden, modulen (vakken) en minoren die vallen binnen het studieaanbod van de NHL Stenden Hogeschool.
Hier vind je een overzicht: LibGuides
Als je op zoek bent naar een boek (gedrukt of in elektronische vorm), dan kun je in de catalogus van de NHL Stenden bibliotheek het boek opzoeken. In de catalogus vind je de collectie van de NHL Stenden bibliotheek: al het materiaal dat op onze locaties aanwezig is.
Zoek je een e-book? Kijk in de catalogus van de NHLStenden of gebruik de volgende databanken:
Statistische (internationale) gegevens kun je onder andere vinden bij:
Bekijk de volgende websites voor bruikbare afbeeldingen:
Ben je op zoek naar actuele informatie over een bepaald onderwerp? Dan kun je in kranten of op het internet informatiebronnen vinden, maar ook via de onderstaande databases:
Kwaliteitsstandaarden voor de geestelijke gezondheidszorg gemaakt door patiënten, hun naasten en professionals
Op de Richtlijnendatabase vindt u medische richtlijnen voor de tweede lijn. Richtlijnen beschrijven evidence-based aanbevelingen voor de dagelijkse praktijk.
Op Pallialine staan richtlijnen palliatieve zorg volgens recente inzichten in diagnostiek en behandeling bij palliatieve zorg beschreven.
Richtlijnen ondersteunen professionals om samen met kinderen, jongeren en ouders te beslissen over de best passende hulp. Ze geven onderbouwde aanbevelingen op basis van wetenschappelijk onderzoek, praktijkkennis van professionals en ervaringskennis van ouders en kinderen.
Deze databank biedt een overzicht van richtlijnen en standaarden voor professionals in de jeugdsector. De richtlijnen en standaarden gaan met name over psychische problemen en sociale ontwikkeling, problemen in de opvoedsituatie, inhoud en wijze van hulpverlening.
Op deze pagina vindt u de door Verenso uitgegeven richtlijnen en medisch inhoudelijke handreikingen. Tevens vindt u hier producten gericht op het toepassen van de richtlijnen.
Richtlijnen, kwaliteitsstandaarden ect. relevant voor verpleegkundigen, verzorgenden, verpleegkundige specialisten verzameld in richtlijnen databank V&VN.