Skip to Main Content

Informatievaardigheden: Home

Obtained from a University Library Groningen publication on http://libguides.rug.nl/

Informatievaardigheden

Tijdens je studie zul je op meerdere manieren in aanraking komen met verschillende soorten publicaties. Je moet om te beginnen leren wat de verschillen tussen de publicaties zijn, en vervolgens ook hoe je deze kunt vinden en op een juiste manier gebruiken. Om hierin succesvol te kunnen zijn, moet je nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Het gaat hierbij om zogeheten 'informatievaardigheden' (information literacy). Deze zijn onderdeel van de algemene vaardigheden die je je tijdens de opleiding eigen maakt.

Why can't I just use Google?

Gebruiksaanwijzing

Als je naar de balk bovenaan deze pagina kijkt, zie je dat de LibGuide van links naar rechts uit zes opeenvolgende onderwerpen bestaat die bereikbaar zijn via de tabs. Er zijn tabs met informatie over achtereenvolgens: literatuur, onderwerp en zoektermen, kiezen van informatiebronnen, zoeken en vinden, evalueren en verwerken.

Beweeg met de muis over de tabs om te zien dat de onderwerpen zijn onderverdeeld in hoofdstukjes door middel van drop-down menu's.

Je kunt alle aspecten van informatievaardigheden leren kennen door de tabs van links naar rechts te openen en de inhoud van de hoofdstukken te bestuderen. Ook kun je specifiek die onderdelen kiezen die je nog niet beheerst. Op deze manier kun je dus zelf je eigen leerproces bepalen.

Bij elk onderwerp vind je in de introductie een inhoudelijk overzicht van de hoofdstukken. Ook zijn er bij elk onderwerp vragen en antwoorden waarmee je jezelf kunt testen.

Tijdens je hele studie blijft deze LibGuide beschikbaar als naslagwerk.

Leerdoelen

Na bestudering van deze LibGuide kun je:

- bepalen wat voor informatie je nodig hebt;
- bepalen hoeveel informatie je nodig hebt;
- de voor jou relevante informatie vinden;
- informatie evalueren;
- informatie verwerken;
- informatie op een integere manier gebruiken.

De NHL Stenden bibliotheek

De informatievoorziening van NHL Stenden Hogeschool wordt verzorgd door de NHL Stenden Bibliotheek, bestaande uit bibliotheken op de locaties: Leeuwarden, Emmen, Groningen, Assen en Meppel.

Discovery Service

Discovery Service NHL Stenden Hogeschool

Discoveryservice NHL Stenden Hogeschool is de geintegreerde Bibliotheekcatalogus van NHL Stenden. Dat betekent via 1 zoekopdracht zoeken naar zowel gedrukte boeken als E-books, artikelen en rapporten.