Na de oriëntatiefase (Oriënteren op een onderwerp) heb je een beter beeld gekregen van de mogelijkheden van je onderwerp, zoals:
Om tot een goede afbakening van je onderwerp, en uiteindelijk een goede tekst, te kunnen komen, heb je een heldere probleemstelling en invalshoek nodig. Deze stellen je in staat een selectie te maken uit alle informatie die over een onderwerp beschikbaar is. Het formuleren van een goede probleemstelling vereist vaak veel denkwerk en dus tijd. Maar het loont beslist de moeite om juist hiervoor tijd uit te trekken; de probleemstelling vormt het fundament voor je onderzoek. Bovendien bespaart een heldere probleemstelling je uiteindelijk ook tijd, omdat je op basis hiervan doelgericht te werk kunt gaan.
Doorgaans mondt wetenschappelijk onderzoek uit in een tekst. Een goede tekst heeft een duidelijke invalshoek; het perspectief van waaruit het onderwerp wordt benaderd. Deze invalshoek helpt de auteur bij de selectie van materiaal en bij het schrijven van een samenhangende tekst.
Raadpleeg voor meer informatie over probleemstelling en invalshoek
In dit voorbeeld laten we zien hoe je een onderwerp specifieker kunt maken:
Meestal lukt het niet om precies die literatuur te vinden die jouw onderzoeksvraag beantwoordt. Het is de bedoeling om met behulp van de literatuur zelf verbanden te leggen en argumenten te vinden om je onderzoeksvragen te beantwoorden.