Op internet word je geconfronteerd met een overstelpend aanbod aan informatie.
Google is op dit moment de meest populaire zoekmachine en heeft de grootste database, met miljarden webpagina's, andere typen documenten zoals PDF's, Word- en Exceldocumenten, Powerpointpresentaties, video's en afbeeldingen. Omdat het internet zo groot is en Google zo'n krachtige zoekmachine vind je altijd resultaten op je zoekvragen. Niet alle resultaten zijn echter even betrouwbaar en relevant voor je zoekvraag.
Tijdens je opleiding zullen je docenten vaak waarschuwende geluiden laten horen over wat je met Google (of een andere zoekmachine) vindt. Beoordeel je zoekresultaten altijd met een kritische houding! In het hoofdstuk Kwaliteitsbeoordeling internetsites vind je meer informatie over hoe je het kaf van het koren kunt scheiden. Hieronder staan ook enkele suggesties voor beter en efficiënter zoeken en een alternatief voor de 'gewone' Google.
Zoekmachines zoals Google ontsluiten slechts in beperkte mate de bestaande wetenschappelijke literatuur, omdat ze geen toegang hebben tot de databases die worden gebruikt door bibliotheken voor bibliotheekcatalogi en bibliografieën en tot full text databases van uitgevers.
Toch kun je met behulp van Google soms relevante verwijzingen vinden, bijvoorbeeld via websites van uitgeverijen of via persoonlijke webpagina's van wetenschappers.
Google Scholar kan in tegenstelling tot de 'gewone' Google wel goed gebruikt worden om wetenschappelijke publicaties te vinden, maar is zeker geen volwaardig alternatief voor het zoeken in de databases die de Stenden bibliotheek aanbiedt.
Om sneller en efficiënter met Google (Scholar) te kunnen zoeken, vind je hieronder een aantal tips.
- Zoek nooit met één woord, probeer altijd met twee of meer woorden te zoeken die goed aansluiten op je zoekvraag.
- Gebruik Booleaanse zoekoperatoren of Google Advanced Search om verschillende zoekcombinaties te kunnen maken. Meer over Booleaanse zoekoperatoren.
- Gebruik aanhalingstekens als je met een samengestelde zoekterm (bijv. "Tweede Wereldoorlog" of "quantum mechanics") of met een frase in Google wilt zoeken. Ook bij zoeken naar namen is dit handig: "Elmer Sterken", "faculteit ruimtelijke wetenschappen".
- Wanneer je op zoek bent naar een bepaalde documentsoort, typ de extensie van het document in je zoekopdracht, bijvoorbeeld: pdf, doc, xls, flash.
Google heeft zelf ook een pagina met zoektips.
Google Scholar is een zoekmachine waarmee een groeiende verzameling wetenschappelijke publicaties wordt doorzocht. Deze publicaties vind je niet met de 'gewone' Google. Sommige uitgevers geven Google Scholar toegang tot de full text van hun elektronische tijdschriften. Verder zijn via deze zoekmachine o.a. citaties (zie daarvoor Citatiezoeken) en verwijzingen naar boeken te vinden.
Je kunt in Google Scholar ook zichtbaar maken waar je via NHL Stenden bibliotheek toegang toe hebt:
- Kies ‘Settings’ (rechtsboven)
- Kies ‘Library links’
- Zoek op: NHL Stenden Hogeschool
- Vink aan: NHL Stenden Hogeschool – Fulltext NHL Stenden Library (vink andere opties uit)
Vanaf nu kun je zien of een document bij NHL Stenden beschikbaar is.
NB: Werk je via het NHL Stenden netwerk, dan is NHL Stenden al automatisch ingesteld.