Skip to Main Content

Informatievaardigheden: Ik zoek een boek

Obtained from a University Library Groningen publication on http://libguides.rug.nl/

Boeken

Tijdens je studie zul je je informatie voor een belangrijk deel halen uit boeken. In het onderdeel soorten literatuur heb je kennis gemaakt met allerlei soorten boeken. De NHL Stenden Bibliotheek bezit duizenden items, waaronder boeken en e-books.

Het merendeel van al die boeken is te leen, maar het zijn er veel teveel om 'zomaar' wat langs te struinen in de hoop dat je het juiste boek vindt. Vandaar dat je eigenlijk altijd de bibliotheekcatalogus nodig hebt om de juiste boeken te vinden die passen bij jouw zoekvraag.

Een bibliotheekcatalogus bevat de beschrijving, beschikbaarheid en vindplaats van boeken, tijdschriften en andere items uit een bepaalde collectie. In een traditionele bibliotheekcatalogus vind je lang niet alle literatuur die over een onderwerp is geschreven, maar uitsluitend die literatuur die deel uitmaakt van de betreffende bibliotheekcollectie.

Voor nieuwe boeken in de collectie kijk bij de aanwinsten en highlights per locatie.

E-books

Studenten en medewerkers van de NHL Stenden Bibliotheek hebben toegang tot E-books. Deze zijn allemaal ook te vinden via de digitale bibliotheek. In Stenden heb je direct toegang tot de E-books, buiten het schoolgebouw krijg je online  toegang via het inlogscherm (zie instructie op scherm).

In veel gevallen kun je (delen van) het boek vervolgens downloaden en (tijdelijk) offline lezen op je computer, tablet of e-reader. Dit is afhankelijk van de licentie die de NHL Stenden Bibliotheek heeft kunnen afsluiten met de leverancier of uitgever.

Neem contact op met de bibliothecaris voor meer informatie over e-books bij de NHL Stenden bibliotheek.

Wat is Discovery Service?


Discovery Service is de bibliotheekcatalogus van de NHL Stenden Bibliotheek om met 1 zoekactie alle documenten te doorzoeken. Je vindt hierin alle boeken, e-books, tijdschriften, e-journals van de NHL Stenden Bbibliotheek, met informatie over de plaatsing en beschikbaarheid van gedrukt materiaal, en links naar online toegankelijke e-books uit de collectie.

Deze zogeheten 'discovery tool' is anders dan bij de traditionele bibliotheekcatalogus. In Discovery Service vind je ook de artikelen uit alle e-journals waar NHL Stenden toegang toe heeft, mét een link om ze online te kunnen lezen of te kunnen downloaden.

Zoeken met Discovery Service; enkele tips

Bestaat je zoekterm uit een samengestelde term of een frase, zet deze als trefwoord naast elkaar bijvoorbeeld: consumer behavior, je ziet dan dat er ook andere termen en schrijfwijzen getoond worden bijvoorbeeld consumer behaviour en conumer behavior marketing en - theory. Daarnaast worden er ook publicatienamen weergegeven zoals bijvoorbeeld Journal of Consumer Behaviour.

Zoek je naar werken van een bepaalde auteur? Kies aan de linkerkant voor auteur of gebruik de mogelijkheid om in het Geavanceerd Zoeken-scherm specifiek op auteur te zoeken.

 

Bijzonderheden

- Discovery Service zoekt standaard in de collecties van alle NHL Stenden bibliotheken. Nadat je een zoekresultaat op het scherm hebt, kun je dat aan de linkerkant van het scherm inperken tot alleen het bezit van een locatie of klik onder de titel op meer weergeven in het resultaatscherm.

- Informatie over je uitleningen en reserveringen vind je in niet in de discovery Service maar in de catalogus, bovenaan bij lenergegevens (zie scherm).

 

Wat als een boek niet aanwezig is?

Materiaal (zowel boeken als artikelen) dat niet aanwezig is bij de NHL Stenden bibliotheek kun je in Discovery Service aanvragen uit een andere bibliotheek via het interbibliothecair leenverkeer (IBL).

 

 

Full text boeken via Internet

Wereldwijd zijn er verschillende initiatieven om gedigitaliseerde boeken full text via het World Wide Web aan te bieden. Meestal gaat het om oudere boeken, waarvan de  wettelijke copyrighttermijn is verstreken, maar er worden soms in samenwerking met uitgevers en bibliotheken ook recentere en zelfs nieuwe boeken online full text aangeboden.

De bekendste en grootste aanbieder is Google via zijn zoekmachine Google Books

In Delpher van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag vind je miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften. Je kunt ze allemaal woord voor woord doorzoeken. De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. 

Via de Elektronische bestanden op de NHL Stenden Bibliotheekportal heb je toegang tot meerdere online boekenbestanden.